Självplock blommor

Sommarblommor har funnits med i odlingen sedan starten men blivit fler och fler för varje år. När jag gick i raderna med blommor och njöt tänkte jag -Varför inte dela med mig av den här underbara upplevelsen?

I juli 2019 öppnade självplocket upp för första gången.

När jag sökte mer information om odlingen av blommor ramlade jag in hos Snittblommsodlarna på facebook som sedan ledde till att jag blev medlem i föreningen Snittblomsodlare i Sverige som bildades under våren 2020. Föreningen jobbar för att sprida kunskap om de småskaliga snittblomsodlarna i Sverige och om miljövänligt närodlade blomster i säsong. Besök gärna deras hemsida för att hitta fler odlare.


http://snittblomsodlare.se



Självplock av sommarblommor 2023 har stängt för säsongen.


Självplock av frilandsodlade tulpaner öppnar i mitten maj och håller på i

cirka en månad.


Självplock av sommarblommor brukar kunna öppna i mitten av juli och håller öppet till frosten kommer i slutet av september-början av oktober.


Så här går det till:

Välj oömma skor, alltså stövlar eller skor du inte är rädd om då åkern kan vara rejält lerig, speciellt efter regn.

 Ta gärna med en egen hink med lite vatten att plocka blommorna i. Du får längre hållbarhet på blommorna om de direkt sätts i vatten.

Parkera på ladugårdsplanen och följ skyltningen SJÄLVPLOCK BLOMMOR.   

 På plats vid blommorna finns ett bord med sax och sekatör att låna, information om priser (pris/stjälk i olika prisklasser), snöre och information om de olika blomsorterna. Sen är det bara att börja plocka och ha det gott!


För att få bästa möjliga hållbarhet på blommorna ska de sättas direkt i vatten efter att de klippts. Plocka bort alla blad som kommer att hamna under vattenytan. Låt dem gärna stå lite svalare och inte i gassande sol. Håll vasen ren. Byt gärna vatten varannan dag, diska ur vasen och ge blommorna en ny snittytan. Det finns lite olika knep med en nypa socker och ättika i vattnet men det är något jag själv fortfarande experimenterar med. Jag tycker i alla fall att man får ut en dag extra på luktärtor med en liten skvätt ättika i vattnet.

Efter så många förmaningar vill jag tillägga att det viktigaste är att ta sig tid att njuta av blommorna och uppskatta deras förgänglighet.